Brainspotting

Brainspotting is een neurobiologische methode die uitgaat (gebaseerd op feiten) van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Het biedt de mogelijkheid om vooral die gebieden in het brein te bereiken, waar men in het algemeen met ‘het verstand’ geen invloed op heeft. Dat maakt Brainspotting tot een zeer effectieve methode om hardnekkige blokkades of trauma’s in een mensenleven te verwerken en ‘zich op te laten lossen’.

Brainspotting is een laagdrempelige methode. Het wordt ingezet voor verwerking van onder andere angstaandoeningen, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, relatie- en hechtingsproblematiek en alle overige blokkades die ons functioneren en presteren negatief beïnvloeden. Brainspotting laat zich uitstekend inzetten in combinatie met met bestaande therapie- en begeleidingsvormen, maar kan ook op zichzelf staand gebruikt worden.

Iedere levensgebeurtenis die lichamelijk of emotioneel letsel veroorzaakt, waarbij iemand zich door pijn of verdriet overweldigd voelt, machteloos of gevangen, kan zich ontwikkelen tot een blokkade in die ervaring. Dit zogeheten trauma wordt dan vastgehouden in het lichaam en in de geest. Er lopen momenteel verschillende onderzoeken naar de precieze werking van ‘Brainspotting’ in de hersenen en het lichaam. Duidelijk lijkt dat de methode onder meer gebruik maakt van de menselijke capaciteit zichzelf te scannen en het zelfhelende vermogen van het lichaam.

Soms is praten, begrijpen en analyseren niet genoeg of effectief. Je hebt bijvoorbeeld negatieve overtuigingen die je belemmeren een nieuwe of volgende stap te maken. Of je hebt het gevoel dat er een emotionele blokkade is waardoor je dat niet voor elkaar krijgt. Zo’n belemmerende overtuiging of emotionele blokkade kan je functioneren negatief beïnvloeden. Heb jij hier last van? Dan is brainspotting mogelijk iets voor jou.

Wat is een Brainspot?
Een Brainspot komt overeen met een positie van het oog die verbonden is aan de emotionele activatie van een gevoelsmatig beladen herinnering of traumatisch ervaring, in het brein.

Voordelen van Brainspotting

  • laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
  • effectief in een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied;
  • nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van cliënten;
  • diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen (pre-cognitieve en pre-verbale gebieden);
  • geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten;
  • blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance;
  • kortdurende interventieperiodes